پروباف (PROBUFF)
در دامداری های مدرن و صنعتی به منظور دستیابی به حداکثر راندمان تولید، استفاده از دانه های غلات (کنسانتره ها) افزایش چشمگیری داشته است که به واسطه تجزیه سریع در شکمبه می تواند موجب بروز اسیدوز در شکمبه شوند. با در دسترس قرار گرفتن مقدار زیاد مواد نشاسته ای حاصل از دانه های مصرف شده، رشد لاکتوباسیلوس ها (تولیدکننده اسید لاکتیک) به صورت فزاینده ای افزایش می یابد؛ در این حالت، تجمع اسید لاکتیک از طرفی موجب تغییر جمعیت میکروبی شکمبه ( لاکتوباسیلوس قادر به تکثیر در pH پایین است در صورتی که سایر میکروارگانیسم های شکمبه توانایی بقا و تکثیر در این شرایط را ندارند) و کاهش قابلیت هضم فیبر شده و از طرفی در مسیر تولید اسیدهای چرب فرار (VFA) اخلال ایجاد می کند که متعاقبا کاهش چربی شیر و کم شدن تولید را به همراه دارد.
به دلیل تجمع بالای اسید لاکتیک میکروب های مرده و سلول های فرسایش یافته شکمبه، مقادیر زیاد اندوتوکسین و هیستامین در خون آزاد می کنند و عروق کوچک در حال رشد دیواره سُم را تحت تاثیر قرار می دهند که زمینه ساز لنگش در دام می شود.
در نتیجه به منظور بهبود کیفیت و کمیت شیر و حفظ سلامت شکمبه، ضروری است که مدت زمان هایی که pH شکمبه به زیر 5/8 افت می کند به حداقل برسد. مجموع عوامل ذکر شده ضرورت استفاده از بافرها را در دامداری نوین خاطر نشان می کنند.
پروباف:
پروباف یک بافر پیوسته رهش است که حاوی ترکیب منحصر بفرد از مواد مختلف با انحلال پذیری متفاوت می باشد که می تواند pH شکمبه را در مدت طولانی در محدوده مناسب فعالیت میکروارگانیسم های شکمبه ای حفظ کند. به علاوه به خاطر خاصیت آلکالایزری که پروباف دارد توانایی بالایی برای جذب و خنثی سازی مقادیر مازاد اسید داشته و گزینه مناسبی برای درمان اسیدوز است.
پروباف دارای چندین ماده موثره است که هر جزء عملکرد مجزا و تجزیه پذیری متفاوتی دارد. اثر سینرژیکی اجزا تشکیل دهنده، منجر به ظرفیت بافری بالاتر نسبت به جوش شیرین و ماندگاری بیشتر در شکمبه می شود.
بافرهایی همچون جوش شیرین انحلال پذیری بسیار بالایی داشته و به سرعت تجزیه می شوند و بعد از 15 دقیقه فقط 3 درصد از کارایی خود را حفظ می کنند ولی پروباف بافری پیوسته رهش بوده که از زمان صفر تا 6 ساعت به صورت آهسته و پیوسته کارایی خود را حفظ می کند.
در مقایسه با جوش شیرین ظرفیت بافری پروباف 10 درصد بالاتر و قیمت آن پایین تر است که مصرف آن را بسیار اقتصادی و توجیه پذیر می کند.